Mennyi pénzt kaphatnak vissza a devizahitelesek? (2014.06.19)

2014.06.19

A Bankmonitor megtippelte, mekkora összeg visszafizetésére számíthatnak a devizahitelesek a Kúria polgári kollégiumának hétfői jogegységi határozata után.

Bankmonitor kiszámolta, hogy pontosan mennyit is nyerhet egy svájcifrank-hiteles a fenti döntés következtében. A portál 7 millió forintos, svájci frankban 20 évre felvett hitelt vett alapul, melyre 2007 januárjában szerződtek le (ekkor egy frank 156 forintot ért). Ha forintban vették volna fel a hitelt, az azt jelenti, hogy a forinthiteles máig 600 ezer forinttal fizetett kevesebb törlesztőt és 3,3 millió forinttal alacsonyabb az aktuális hiteltartozása (hiszen a devizaárfolyam kedvezőtlen hatása nem befolyásolta), azaz összességében 3,9 millió forinttal járt jobban.

Döntött a Kúria

A devizahiteleknél alkalmazott árfolyamrés tisztességtelen, az árfolyamkockázat tisztességessége azonban csak akkor vizsgálható, ha a pénzintézet nem megfelelő tájékoztatása miatt az átlagos fogyasztó számára a szerződés erre vonatkozó része nem érthető. Az egyoldalú szerződésmódosítás lehetősége pedig nagyon szigorú feltételekhez kötött –mondta ki a Kúria hétfői jogegységi döntésében.

Ezt az összeget ugyanakkor nem kapja vissza az adós. A Kúria döntését számításba véve átlagosan 4 százalékos árfolyamrést alkalmaztak a bankok, mely összességében 300 ezer forint körüli kedvezőtlen hatást generált az adósoknak. Az indokolatlan kamatemelés mértéke bankról bankra különbözni fog.

980 ezer forint a tét

A Bankmonitor számításában 2 százalékpontos nem indokolható kamatemelést vettek figyelembe, mely 900 ezer forint negatív hatást generált az átlagos (fent leírt) hitelfelvevő számára. A két tényező összesen 1,2 millió forintot képvisel, melyből az elmúlt öt évben keletkezett rész 980 ezer forintot tesz ki. Ez azért fontos, mert a hatályos jogszabályok értelmében az öt évnél korábbi követelés elévül, azaz 980 ezer forint a kalkulált banki visszatérítés összege.

A példában szereplő adós, aki 7 millió forintot vett fel 2007 elején, ma a kedvezőtlen devizamozgásoknak köszönhetően 9,2 millió forint tartozással rendelkezik. De hogyan is kaphatja ő vissza ezt a 980 ezer forintot, aktuális hiteltartozásának 11 százalékát? A portál szerint mindezt az adósságból fogják leírni, ennek pedig egyenes következménye lesz, hogy nagyságrendileg 11 százalékkal csökkenni fog a havi törlesztési kötelezettsége. Ugyanakkor bankonként eltérő mértékű lesz a visszatérítendő összeg a fentiekben az „átlagos” hitel esetében próbálták meg számszerűsíteni a visszafizetési kötelezettséget.

Nem hárítják át?

A portál számításai szerint a fenti két tényező a forint- és a devizahitelek közötti különbségnek csupán az egyharmadát indokolja. A kétharmad teljes egészében az árfolyam kedvezőtlen változásának tulajdonítható. Akkora a különbség a két hitel között, hogy az egyharmadnyi különbség visszafizetése után fennmaradó összeg is horribilis, amit szinte biztos, hogy nem fog a bankokra hárítani a kormányzat, hiszen ennek a jogalapja nincs meg és nem fogja teljes mértékben önmaga az állam sem átvállalni – írja a Bankmonitor.

Emellett a portál szerint a végtörlesztéssel élőknél nem várható újabb kedvezmény, hiszen ők lényegesen a piaci árfolyam alatt törlesztettek, tehát komoly kedvezményt kaptak. Azt is írják: nem tartják elképzelhetőnek, hogy a devizahitelesek helyzetének rendezése ne járjon együtt a nem fizetők szankcionálhatóságának visszaállításával.