Végtörlesztők, irány a bíróság! (2014.07.02)

2014.07.02

A korábban kedvezményesen végtörlesztők kimaradnak a mostani devizahiteles csomagból, de ez nem jelenti azt, hogy a Kúria legutóbbi döntése alapján ne indíthatnának pert. Ráadásul a pernyertességre nagy eséllyel pályáznak - derül ki a Népszabadság cikkéből.

A kormány devizahiteles mentőcsomagja az indoklás szerint azért nem vonatkozik a kedvezményesen végtörlesztőkre, mert őket egyszer már megsegítették, így most indokolt azoknak is hasonló mértékű segítséget nyújtani, akik akkor nem tudtak élni ezzel a lehetőséggel - idézi a lap Kolláth György alkotmányjogászt. A szakember szerint "a hátrányos megkülönböztetésre lehetősége van a jogalkotónak, ha annak tárgyilagos mérlegelés alapján az adott jogviszonnyal közvetlenül összefüggő, ésszerű oka van".

A fentiektől függetlenül azonban a kedvezményesen végtörlesztők egyedi pereket indíthatnak a bankok ellen a Kúria döntése nyomán, amelyet nagy valószínűséggel meg is nyerhetnek. Körülbelül 170 ezer hitelszerződésről, így ennyi potenciális perről van szó.