Devizahitelek: Rogán elmondta, meddig kell fizetniük a bankoknak (2014.09.04)

2014.09.04

A bankok által tisztességtelenül beszedett összegek visszafizetésének határidejét firtató kérdésre Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője elmondta, hogy mindennel kalkuláltak, amikor a parlament júliusban törvényt alkotott, azzal is, hogy a bankok esetleg az alkotmánybírósághoz fordulnak.

"A nemzetközi jogi fórumokhoz való fordulásnak pedig szerintem semmi értelme nincs, mert a Kúria, nagyon helyesen, úgy járt el, hogy előzetesen kikérte a luxembourgi bíróságnak a véleményét. Én persze azt mondom, hogy a magyar jog alapján is hozhatott volna döntést, de ez utólag bölcsnek bizonyult" - tette hozzá.

"Arra számítok, hogy legkésőbb februárban meg fog történni a bankok elszámoltatása. Jogi ravaszkodással egy bank sem fog tudni kibújni az alól, hogy elszámoljon az ügyfelekkel" - tette hozzá. A szeptemberre várható elszámolási törvényben a parlament felhatalmazást ad a pénzügyi felügyeletnek (MNB-nek), hogy ezeket az elszámolásokat leellenőrizzék. Ha a tisztességtelenül beszedett pénz visszafizetése nem történik meg, akkor nagyon komoly büntetésre számíthatnak a bankok - emelte ki a frakcióvezető. Jövő héten, a szerdától péntekig tartó kihelyezett frakciógyűlésen döntenek az elszámolási javaslat részleteiről.

A Magyar Cetelem Bankn a Fővárosi Törvényszék elsőfokú, nem jogerős ítélete szerint bizonyos időszakokban megfelelt a tisztességesség törvényi kritériumainak a bank euróalapú személyi kölcsöneinek általános szerződési feltételeinél. Nemrég érkezett a hír, hogy az UCB Ingatlanhitel ászf-je szintén tisztességesnek bizonyult egyes időszakokban. Előbbit Rogán is megemlítette, de láthatólag nem tulajdonított nagyobb jelentőséget az esetnek. Elmondása szerint az állam ot képviselő ügyvédek fellebezni fognak, és szerinte végül minden pert meg fognak nyerni.