Jó hír érkezett a végtörlesztőknek (2014.09.22)

2014.09.22

Várhatóan nem kell a 10 ezer forintos elszámolási díjat megfizetnie azoknak a hiteleseknek, akik korábban (kedvezményes) végtörlesztéssel rendezték a devizahitelüket, ám ahhoz forint alapú kölcsönt vettek fel - ezt is tartalmazza az a módosító javaslat, amelyet hétfőn fogadott el az Országgyűlés Törvényalkotási bizottsága.

A testület az elszámolási törvényjavaslat részletes vitájában támogatta a szerződésekre vonatkozó felmondási moratóriumot is az elszámolási időszakra. A bank ennek értelmében az addig történtektől függetlenül nem mondhatja fel a fogyasztói hitelszerződést az elszámolási idő alatt. A módosító javaslatcsomagot a bizottság számára indítványozó Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára, Répássy Róbert ismertette a testület előtt.

A bizottság azzal is egyetértett, hogy az elszámolásra hosszabb idő álljon rendelkezésre, tekintettel például a postázási időre vagy a folyamatban lévő perekre. Az államtitkár hozzátette ugyanakkor: 2015-ben minden fogyasztói csoport esetében megtörténik az elszámolás.

A jelenlegi polgári törvénykönyv szerint a szerződések érvénytelenségének megállapítását anélkül is kérhetik egy perben, hogy annak jogkövetkezményeit meghatároznák - mondta Répássy Róbert. Egy módosítás azonban ettől eltérően azt javasolja, hogy a fogyasztói kölcsönszerződések esetében csak a jogkövetkezményekről nyilatkozva lehessen megállapítani az érvénytelenséget.

Az előterjesztés módosítaná a bíróság és a békéltető testület eljárását is, kizárva a perújítást, és kitolva a moratóriumot. Répássy Róbert ismertetése szerint, ahogy a benyújtott törvényjavaslatot, úgy a bizottság előtt lévő változtatásokat is egyeztették mind a Magyar Nemzeti Bankkal, mind az Országos Bírósági Hivatallal (OBH). Megjegyezte, a módosítások egy részét - például a határidők kitolását - éppen az OBH kezdeményezte.

A törvényalkotási bizottság 25 igennel, 1 nem szavazat és 4 tartózkodás mellett fogadta el a módosító csomagot. Az úgynevezett elszámolási törvényről várhatóan szerdai ülésén határoz az Országgyűlés.