Devizahitelek forintosítása: friss terveket árult el az MNB (2014.09.30)

2014.09.30

Éles versenyben kínált forinthitelekkel cserélhetik le a bankok a devizahiteleket a jövő évi forintosítás során - nyilatkozta Nagy Márton, az MNB igazgatója a Reutersnek. Szerinte ez felgyorsíthatja a felvásárlásokat, összeolvadásokat a bankrendszerben.

9-10 milliárd eurónyi devizahitelt kell jövőre forintosítaniuk a bankoknak. A tudósítás szerint Nagy Márton azt mondta, az elégséges tőkével és likviditással rendelkező bankok fogják elhalászni más bankok ügyfeleit. "Ez egy vízválasztó pillanat lesz, és a bankok intenzív versenyt fognak generálni..., mivel portfóliókat szerezhetnek a folyamat során" - fogalmazott.

A devizahitelek elszámolása Nagy Márton szerint bruttó 1000 milliárd, nettó 700-800 milliárd forintba kerülhet a bankrendszernek. Mindehhez hozzátette: öt nagybank maradhat, az MKB anyabankja, a BayernLB után ugyanis más bankok is elhagyhatják Magyarországot.

Versenyre van szükség ahhoz, hogy ne nőjenek a kamatok a forintosítás során - vélekedett Nagy Márton. Szerinte 3 vagy 5 évre fixált kamatozású, illetve a Buborhoz képest fix kamatfelárral rendelkező forinthitelekre van ehhez szükség. Ahhoz, hogy a hosszú lejáratú forrásbevonást versenyképesen tehessék meg a bankok, jelzálogleveleket érdemes kibocsátaniuk, aminek érdekében egyes bankok jelzálogbankot is alapíthatnak.

Rossz hír a bankoknak, hogy Nagy Márton arról is beszélt: a jövő hónapban elindítandó eszközkezelő ("bad bank") könyv szerinti érték alatt vásárolna nem teljesítő ingatlanhiteleket, ami további veszteségeket hozhat a bankszektor számára.