Mit csináljanak a devizahitelesek? - Itt a lista! (2014.12.09)

2014.12.09

Portfolio

Március-áprilisban egyetlen levélben fog értesülni a devizahitelesek döntő része az elszámolásokról és a forintosításról. Akinek ismeri a jelenlegi lakcímét az elszámolásra kötelezett bankja, illetve nem jogosult vagy nem akar devizahitelben maradni, annak nincs különösebb teendője: az elszámolás és a forintosítás "automatikus" lesz. A tudnivalókról, teendőkről ma sajtótájékoztatót tartott az MNB, több érdekes részlet is kiderült.

 

Devizahiteles intézkedések

A lakossági hiteleket érintő új intézkedések három nagy csoportba sorolhatók:

 

A tájékoztatás határidői

Az elszámolásokról, a forintosításról és az ezt követő új kamatszintről egyetlen levélben fognak tájékoztatást kapni az ügyfelek:

 

Az elszámolás és a forintosítás menetrendje

 

 

Ez lesz az értesítésben

Az MNB vonatkozó rendelete alapján a tájékoztatás az alábbiakat tartalmazza majd az elszámolással és a szerződésmódosulással kapcsolatban:

A bankoknak "Elszámolási és forintosítási információk" cím alatt információkat, nyomtatványokat kell megjeleníteniük minderről a honlapjukon, hagyományos úton (fiók, telefon, stb.) is tájékoztatnak majd, és közzéteszik a tájékoztatást az állam elleni perekről is. A tájékoztatást követő 30 napon belül először náluk kell jelezni az esetleges panaszokat, ezt követően a Pénzügyi Békéltető Testület lesz ebben az illetékes. A Magyar Nemzeti Banknál a Pénzügyi Fogyasztóvédelmi Központ microsite-ján szintén "Elszámolási és forintosítási információk" címen, illetve szintén hagyományos úton (személyesen, telefonon, stb.) is lesz tájékoztatás.

 

A forintosítás utáni kamatra vonatkozó szabályok

 

Az adósokat érintő feladatok

Először is mindenkinek végig kell gondolnia, az elszámolás és a forintosítás érinti-e. Előbbi a hitelkártya, a fizetési számlához kapcsolódó és a kamattámogatott forintalapú lakáshitelek kivételével minden 2004. május 1-je után kötött és 2009. július 27-éig le nem zárt lakossági hitelre vonatkozik, utóbbi viszont csak a deviza jelzáloghitelekre. Lehetnek azonban speciális teendők is: 

 

Ki maradhat devizában?