A K&H-nál három hónapig szüntethető meg a hitelszerződés (2015.05.11)

2015.05.11

Az elszámoló levél kézhezvételétől számított 91. napig lehet díjmentesen megszüntetni a hitelszerződést a K&H Banknál. A bank azt javasolja a hitelcserén gondolkozóknak, hogy alaposan nézzenek körül a hitelajánlatok között.

A korábbi devizahiteles ügyfelek az elszámoló levél kézhezvételétől számított 91. napig díjmentesen szüntethetik meg végtörlesztéssel hitelszerződésüket, a 91. nap után történő felmondás esetén a bankok a fennálló tartozás után százalékos díjat számíthatnak fel – hívja fel a figyelmet közleményében a K&H Bank.

A K&H Bank egy másik fontos határidőt is kiemel, ez pedig az elszámoló levél kézhezvételétől számított 31. nap. Csak ezután kezdeményezhető a felmondás, mert a 31. napon válik hatályossá a forintosított hitelszerződés. Jogi szempontból ettől a ponttól valósul meg az elszámolás, azaz ha ezen határidő előtt történik a felmondás, az még az elszámolás előtti (például devizaalapú) hitelszerződésre vonatkozik majd – fejti ki a bank. A felmondási nyilatkozatot ennek megfelelően a 31. naptól számított 60 napon belül kell benyújtani a kiválasztott új pénzintézethez.

A pénzintézet kiemeli, hogy ha az ügyfél úgy érzi, megvan a kiválasztott új bank, érdemes megtudakolni, hogy mi történik, ha beadja az igénylést, de már lejár a 91 nap, és ezért muszáj a díjmentesség miatt felmondania a régi banknál a szerződést, de még nincs válasz az új banktól. Van olyan pénzintézet, amely ezt a helyzetet azzal segíti, hogy ha ki is csúszik az ügyfél a díjmentes végtörlesztési időszakból, akkor a hitelösszegbe beépítik a régi bank végtörlesztési díját – írja a K&H.

A bank azt javasolja a hitelcserén gondolkozóknak, hogy alaposan nézzenek körül a hitelajánlatok között. Az elszámoló levélben szereplő fennálló forintösszegre, a havi törlesztő részletre és a hátralévő futamidőre van szükség a minél pontosabb összehasonlító számításhoz, amiből kiderülhet, mennyivel jár jobban az új hitellel az ügyfél. Annak is érdemes utánanézni, mely bankok azok, amelyeknél a meglévő tartozásra vonatkozó felmondólevél és fennálló hiteltartozásról szóló igazolás nélkül is kezdeményezhető az új szerződéskötés. "Lehetséges, hogy elegendő a meglévő kölcsöntartozás írásos felmondását az új hitelre vonatkozó pozitív hitelbírálat után kezdeményezni" – olvasható a közleményben.