Devizahitelek forintosítása: mikor csökken végre a törlesztőrészlet? (2015.04.06)

2015.04.06

Vannak a szerencsések, akik már három hónapja kevesebbet fizetnek. Májustól azonban már mindenkinek az új törlesztőrészletet kell utalnia. Sőt, lehet még lejjebb is menni.

Idén megtörténik a lakossági devizahitelek forintosítása, de a sok határidő és banki gyakorlat, lezárt vagy folyamatban levő perek miatt sokan nem tudják, hogy végül is mikortól kell az új, a reményeik szerint a mainál kisebb törlesztőrészletet fizetni. Van, aki már kapott elszámoló levelet a bankjától, van, aki még nem, egyeseknek már csökkent a törlesztőrészlete, mások még a régit fizetik.

A Portfolio.hu összeállításából kiderül, hogy a szabály szerint április végéig kell kiküldeniük a bankoknak az elszámoló levelet (amelyben tájékoztatják az ügyfeleiket, pontosan mennyi pénz jár vissza nekik az árfolyamrés és az egyoldalú kamatemelések miatt). Van két bank, az OTP és a K&H Bank, amelyiknek a pere az állammal később ért véget, ezért nekik elég lenne május végéig értesíteniük a volt vagy mostani ügyfeleiket.

A szabály szerint májustól kell az új törlesztőrészletet fizetni.

Vannak azonban szerencsésebb emberek, azok, akiknek a bank már decemberben visszaállították a devizahitelek kamatát a felvételkori szintre, majd nem sokkal ezelőtt a forintosított (forintra átszámított) hitelnél a törvény által előírt „fair” forinthitel-kamatra is áttértek. Akiknek a bankja még a régi, magasabb kamattal számol, azok automatikusan vissza fogják kapni a február és május közötti, a magasabb kamat miatti többlet-törlesztőrészletet.

A törlesztőrészlet még tovább csökkenthető, jegyzi meg a Portfolio.hu. Az elszámoló levél kézhez vételét követően 3 hónapon belül díjmentesen felmondható a forintra váltott hitel, és további 3 hónapon belül új hitelkiváltó, forintkölcsönnel le lehet cserélni azt.