Rogán: Magyarországnak nem szabad bevezetnie az eurót (2015.01.19)

2015.01.19

Rogán Antal Fidesz-frakcióvezető szerint 2020-ra teljesülhetnek ugyan az euró magyarországi bevezetésének feltételei, de ezt akkor érdemes lesz majd megfontolni, mivel az ország nem jól, hanem inkább rosszul járna, ha az eurót választaná a forint helyett fizetőeszköznek. A politikus erről hétfőn nyilatkozott újságíróknak, miután a Magyar Hírlapnak adott interjúban arról beszélt, hogy reálisan 2018 és 2020 között kerülhet a magyar gazdaság abba a helyzetbe, hogy dönthessen az euró bevezetéséről.

 

Hétfő délutáni tájékoztatóján Rogán inkább 2020-at említette már lehetséges dátumként a 2018 és 2020 közötti időszak helyett. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy szerinte Magyarországnak nem szabad bevezetnie az eurót, mert azzal inkább rosszul járna. Ezt azzal indokolta, hogy a közös pénzt használó közép-európai országok sem jártak vele egyértelműen jól. Példaként említette, hogy Szlovénia gazdasága komoly bajba került, Szlovákiában pedig magas áremelkedés kísérte az euró bevezetését.

Ezért csak megfontolt döntést szabad hozni az ügyben – mondta a frakcióvezető, és jelezte azt is, hogy a közös pénz bevezetése alaptörvény-módosítást is igényelne, mert az alkotmány kimondja: Magyarország fizetőeszköze a forint.

A svájci frankban eladósodott autóhitelesek ügyében a fideszes politikus arra hívta fel a figyelmet, hogy a bankok elszámoltatása rájuk is vonatkozik, így májusban náluk is "pénz áll a házhoz". Reméli, ez önmagában elég segítség lesz ahhoz, hogy a mostani árfolyam-növekedés hatásait jelentősen kompenzálja. Rogán Antal más lépést nem lát szükségesnek a következő időszakban, de konzultációra szerinte szükség van a bankok és az autóhitelesek között.

A frakcióvezető, a gazdasági bizottság elnöke megerősítette egyúttal azt is, hogy az érdekképviseleteket kérdezné arról, miért nem jelentkezik a termékek árában a benzinárcsökkenés.

Azzal kapcsolatban, hogy hétfőn érkezett Budapestre Colleen Bradley Bell, az új amerikai nagykövet, Rogán Antal azt mondta: tisztelettel várják az új nagykövetet, és remélik, hogy személyében a magyarok jó barátja érkezik Magyarországra. Bízik abban is, a következő hetekben lesz mód az esetlegesen problémás kérdések áttekintésére, mert Magyarország abban érdekelt, hogy jó viszonyt ápoljon az Egyesült Államokkal, mint az egyik legrégebbi szövetségesével. Szerinte ebben segítséget jelent, hogy végre nagykövet, nem pedig ügyvivő vezeti a követséget.

hvg.hu